page

Bloemlegging 4 mei Historische Vereniging Havelte e.o.

Traditiegetrouw heeft het bestuur van de Historische Vereniging Havelte e.o. (Sannie Bolding-Frans, Jan Baaiman, Klaas Molenkamp, Jaap Oosten en Klaas Vriend) op 4 mei bloemen gelegd bij de monumenten ter nagedachtenis aan hen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op foto 5 legt Klaas Vriend bloemen bij het monument van de omgekomen Franse vliegenier.
Het monument aan de Van Helomaweg in Havelte wordt namens de vereniging prima onderhouden door Albert Willems.
Op foto 8 legt Sannie Bolding-Frans bloemen bij de gedenksteen op de Eursinger Es, waar een vliegtuig neerstortte met 10 Amerikaanse bemanningsleden.
Op foto 10 legt Jan Baaiman bloemen bij het monument dat herinnert aan de 10 omgekomen bemanningsleden (Linthorst Homanstraat in Darp).
Ieder jaar leggen Roelie Tuin en Geu Tuin bloemen bij het monument in Darp. Oók dit jaar weer. Zie foto 11.
Namens de Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg en Busselte hebben Anneke Keesman Geerts en Paul Keesman de vlag bij 'de Stobbe' in Darp halfstok gehangen. Zie foto 12.
Laten we ieder jaar op 4 mei stilstaan bij hen die zijn omgekomen in een vreselijke strijd, die oorlog heet.

ARCHIEF  - eerder verschenen artikelen op de website van Historische Vereniging Havelte

Kunst en Kitsch verrassend, leerzaam én gezellig!Op zaterdag 7 mei organiseerde de Historische Vereniging Havelte en omstreken in ‘de Veldkei’ te Havelte ‘Kunst en Kitsch’.

Deze activiteit was voor iedereen toegankelijk en na een voorzichtig begin werd het steeds drukker in de ontmoetingsruimte van ‘de Veldkei’.

De heer Enno de Boer uit De Wijk was bereid om de meegenomen voorwerpen en schilderijen van de bezoekers van deskundig commentaar te voorzien.

Natuurlijk was de geschatte waarde voor de aanwezigen ook een interessant gegeven.

Er was een mooie variatie in de meegebrachte spullen.

Een aantal keren was ook dhr. De Boer zelf onder de indruk van het vertoonde voorwerp.

Hoewel de meeste belangstellenden uit de omgeving kwamen, had ook een verzamelaar uit Deventer de weg naar Havelte gevonden.

Hij had een heel bijzondere, oude glazen vaas meegenomen die uit een opgraving was gekomen.

De vaas had niet alleen een bijzondere vorm, namelijk rechthoekig met een ingegraveerd teken, hij was eveneens nog in een heel goede conditie, ondanks de hoge leeftijd (uit 1775 ongeveer). Echt heel uniek.

Er waren schilderijen te bewonderen, sommigen echt van hoog niveau, mooie Keulse kruiken, Workumer aardewerk, sieraden, loddereinflesjes, zilveren doosjes, biscuit beeldjes, plateel, aardewerk, maar ook inderdaad iets wat op zilver leek, maar het dus helemaal niet was.

Ook een oude zonnewijzer uit 1801 uit een nalatenschap van W. Kymmell, een gegoede familie uit de negentiende eeuw uit Havelte, werd ter beoordeling meegenomen.

Voor het aardewerk werd deskundig advies gegeven door voorzitter Klaas Molenkamp, zelf een groot kenner en liefhebber van Maastrichts aardewerk.

Het is ondoenlijk om hier alle meegebrachte voorwerpen te benoemen.

Voor de aanwezigen was het een interessante bijeenkomst, die naast leerzaam, vooral ook erg gezellig was.

Ook nu was duidelijk merkbaar dat men nog heel wat in te halen heeft na zo’n lange periode van corona, met al haar beperkingen.

Historische Vereniging Havelte e.o. ook betrokken bij Havelter Volksfeest.


Op zondagochtend 4 september heeft de HVH e.o. een bijdrage geleverd aan de invulling van het programma van het Havelter Volksfeest.

In de feesttent verzorgde Arend Zanting een Power Point Presentatie over het thema: “Havelter horeca door de jaren heen”.

Aan de hand van tal van prachtige oude foto’s vertelde hij over de geschiedenis van de vele horecagelegenheden die Havelte in de loop van de laatste 150 jaar geteld heeft.

Er kwamen namen van cafés en restaurants aan bod, waar velen nooit van gehoord hadden.

Ook de foto’s van de huizen en horecapanden waren verrassend. Vooral het verschil tussen vroeger en nu werd prachtig in beeld gebracht.

Udo Bakker en Tinus Oosting, vrijwilligers van de maandagochtendgroep van de HVH e.o.,  hadden erg veel werk verzet om de foto’s uit het archief te verzamelen en er vervolgens een goede volgorde in aan te brengen.

Er was een mooi aantal mensen aanwezig in de feesttent om mee te genieten van de leuke presentatie.

Een goede samenwerking tussen de feestcommissie en de Historische Vereniging Havelte e.o., die met een welverdiend applaus beloond werd.

Expositie over poëziealbums, van 5 november tot 21 januari 2023.

Het bestuur van de Historische Vereniging Havelte en omstreken heeft een expositie over poëziealbums georganiseerd in de Spikerhof, gelegen aan de Boskampsbrugweg 2 te Havelte.

Aan de oproep op Facebook werd goed gehoor gegeven en binnen een maand kon het bestuur beschikken over meer dan 100 poëziealbums uit heel Nederland.

Het is geweldig dat zoveel mensen zo’n dierbaar album willen uitlenen voor deze expositie.

Alle albums zijn tentoongesteld in vitrinekasten, aangezien het soms heel oude exemplaren zijn.

Het is heel goed te zien welke ontwikkeling de albums hebben doorgemaakt. Ook de plaatjes zijn heel verschillend. Het oudste exemplaar is nog uit 1905!

Een bezoek aan deze expositie is echt wel de moeite waard.

Op 5 november was de eerste mogelijkheid om de expositie te bezoeken en hiervan is al goed gebruik gemaakt.

Voor de Historische Vereniging Havelte e.o. is het een unieke gelegenheid om belangstellenden kennis te laten maken met hun historische onderkomen.

Zij hoopt meer mensen te interesseren voor de historie van Havelte. De reacties van de bezoekers waren lovend.

Wilt u ook deze leuke verzameling poëziealbums bekijken, dan bent u van harte welkom tijdens de openingstijden van De Spikerhof. In 2022 kunt u terecht op de volgende zaterdagmiddagen:

19 november,  3 december, 17 december

in 2023  7 januari, 21 januari,

steeds van 13:30 tot 16:00 uur.

De HVH e.o. verzorgde een boeiende middag voor de Vrouwenvereniging Havelte.

Op donderdagmiddag 20 oktober was de HVH e.o. uitgenodigd om een middag te verzorgen met een historisch tintje.

Voorzitter Klaas Molenkamp had een mooie collectie oude voorwerpen meegenomen, waar hij op een boeiende manier over wist te vertellen.

Verstopt onder de vlag van de Historische Vereniging Havelte e.o. wist hij de nieuwsgierigheid naar wat er allemaal getoond zou worden in toom te houden.

De aanwezige dames waren erg geïnteresseerd en het gesprek verliep interactief.

Ook zijn er twee oude films over Havelte en Darp vertoond.

Het was geweldig om te ervaren hoe enkele dames zich nog veel personen van de films konden herinneren en de namen ook wisten te benoemen.

Vlak voor de pauze heeft voorzitter Martha van Buiten het lootje van de prijswinnaar van de prijsvraag van Onsen Spiker getrokken.

Het was een hele leuke, interessante middag en geen van de aanwezige dames vond het erg dat de eindtijd een half uur later werd!

 

KIEKIES-dag was weer goedbezocht en doeltreffend.

De Kiekies-dag, die de Historische Vereniging Havelte e.o. op 5 november had georganiseerd, trok weer vele belangstellenden.

Meteen om 13:30 uur waren de eerste bezoekers aanwezig om de uitgestalde foto’s te bekijken. Ook de ansichten van de voormalige gemeente Havelte trok veel bezoekers.

Verder was er een doorlopende presentatie van oude foto’s op een scherm te volgen.

De vereniging is vooral op zoek naar de ontbrekende namen van de personen die op de oude foto’s staan.

Doordat het tevens de eerste bezoekdag was van de expositie van poëziealbums, kwamen er extra veel mensen in De Spikerhof.

Velen hiervan hadden nog niet eerder kennisgemaakt met het fenomeen Kiekies-dag, wat uiteindelijk wel zorgde voor meer aanvulling van de ontbrekende namen!

Uiteindelijk was het een feest van herkenning. Bovendien riep het ook vaak prachtige herinneringen op.

De middag was eigenlijk te kort. Daarom heeft het bestuur besloten om standaard de eerste zaterdag van november te reserveren voor Kiekies-dag.