A- A A+

Historie van Havelte

Havelte wordt ook wel de "Parel van Drenthe" genoemd. Naast het hoofddorp Havelte, zijn er ook de dorpen Darp, Havelterberg, Uffelte en Wapserveen en verschillende buurtschappen.

Hunebedden

Het is aangetoond dat 10.000 jaar voor Christus de rendierjagers hier in deze omgeving rondzwierven. De hunebedden en de vele grafheuvels maken duidelijk dat ook vaste bewoners zich hier al enige duizenden jaren voor Christus hebben gevestigd. Zij woonden voornamelijk op de heuvelrug die dwars door deze omgeving loopt (van Steenwijk naar Diever). Aan de voet van de Havelterberg liggen de hunebedden. Niet te verwarren met het dorp Havelterberg, dat op de Bisschopsberg ligt.

Omgeving

Het dorp Uffelte was in 1040 al bekend. Het was vroeger een uitgestrekt landgoed, dat in dat jaar bij een giftbrief van keizer Hendrik III aan het bisdom Utrecht werd geschonken. Darp en Havelte worden omstreeks 1200 in oude geschriften genoemd. Wapserveen, een agrarisch streekdorp, is door vervening ontstaan en was reeds in 1395 een zelfstandige parochie. De buurtschap Veendijk is omstreeks 1800 door vervening ontstaan. Naast het rijke natuurschoon staat Havelte en omgeving ook bekend om de vele oude Saksische boerderijen.

Kerk

De Protestantse kerk te Havelte werd in 1310 gesticht als afsplitsing van de Clemenskerk te Steenwijk. Hierbij is gebruik gemaakt van de overblijfselen van een Romaanse kapel. Toentertijd waren het de bewoners van omliggende dorpen, die vergunning kregen om een kerk te bouwen. Dit verklaart waarom de kerk niet in de bebouwde kom staat.

Molen

De achtkantige stellingmolen in Havelte is verbouwd in 1873 en maalt nog steeds op windkracht. In 1914 brandde de molen af. De huidige molen is afkomstig van Wapse. Ooit stonden er in Havelte en omgeving 12 molens.

Informatie

Meer informatie over de historie van Havelte kunt u ook een kijkje nemen op de website: www.gemeentewesterveld.nl.