page
page
page
page
page
page
page

 Kunst & Kitsch een groot succes!


Onder grote publieke belangstelling organiseerde de Historische Vereniging Havelte e.o. op zaterdagmiddag, 09 maart 2019, een heuse Kunst & Kitsch-middag voor belangstellenden in De Veldkei te Havelte.

Hoewel taxateur, dhr. Enno de Boer, om half twee de aangedragen goederen zou taxeren, stonden de eerste ‘klanten’ al om half één met volle tassen voor de deur.


Groot aanbod

Het publiek stroomde vanaf één uur binnen. Er werden allerhande goederen ter beoordeling aangedragen: zilveren en gouden sieraden, schilderijen, porselein, aardewerk, oude bijbels, tegels, tinnen voorwerpen, horloges, houtsnijwerk enz.

Prachtige horloges kregen waarden van € 400,= tot € 500,= toebedeeld.


Deskundig

Dhr. Enno de Boer bleek zijn functie méér dan waard te zijn. Veelal vertelde hij, ter verduidelijking van meegebrachte spullen, een verhaaltje over het artikel. Uiteraard werd het serieuze verhaal af en toe van een kwinkslag voorzien.


Belangstelling

Over belangstelling had het bestuur van de historische vereniging niet te klagen. Belangstellenden bleven aandachtig luisteren naar de uitleg van De Boer. De enthousiaste taxateur praatte van 13.30 - 17.00 onafgebroken door!


Maastrichts aardewerk

Klaas Molenkamp, gespecialiseerd in Maastrichts aardewerk; ontlastte en ondersteunde Enno de Boer bij de uitleg van meegebracht aardewerk en porselein.

Onder de ter beoordeling aangeboden spullen bevond zich ook een compleet, puntgaaf kandijpotje van het decor Wilhelm Tell. Het voorwerp is door Petrus Regout gemaakt in 1853! De waarde werd geschat op € 100,=.


Stand

Bestuurslid Sannie Bolding-Frans had een stand ingericht met allerlei informatie van en over de historische vereniging. De bestuursleden Jan Baaiman en Jaap Oosten hadden het druk met de verkoop van koolmeesnestkastjes (ter bestrijding van de eikenprocessierups) én het ordelijk laten verlopen van de middag.

Echter, het publiek wachtte keurig de beurt af om de tassen met spullen te laten beoordelen.


Voor herhaling vatbaar

Voorzitter Klaas Molenkamp bedankt de belangstellenden voor hun aanwezigheid. Ook bedankte hij Enno de Boer voor zijn deskundige commentaren. Het applaus ondersteunde de lovende woorden voor de taxateur. Het bestuur is van plan volgend jaar weer een dergelijke middag te organiseren.

 

  

Op 25 april organiseert de Historische Vereniging Havelte e.o. een lezing over ‘de Kunstbunker bij Paasloo’.


Spreker: Het bestuur heeft Bert Meijering gevraagd een lezing te houden over de kunstbunker, waarover veel verhalen de ronde doen.


Plaats: De Stobbe, Linthorst Homanstraat 22 in Darp.


Aanvang:  20.00 uur.


Entree: leden gratis. Niet-leden betalen € 3,00 per persoon.Kunstbunker bij Paasloo

De kunstbunker bij Paasloo is een bunker bij  die in de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om Nederlandse kunstschatten op te slaan.

De bunker staat aan de Paasloregel 77 bij de buurtschap Basse tussen Paasloo en Steenwijk.

De bergplaats in het Dennenbos bood onderdak aan ongeveer drieduizend kunstwerken uit Nederlandse musea.

De bunker is in gebruik als kunstdepot en is buiten de Open Monumentendagen niet vrij te bezoeken.

----------------------------------------------------------------------------------------