page
page
page
page
page
page
page
page

 Kunst & Kitsch een groot succes!


Onder grote publieke belangstelling organiseerde de Historische Vereniging Havelte e.o. op zaterdagmiddag, 09 maart 2019, een heuse Kunst & Kitsch-middag voor belangstellenden in De Veldkei te Havelte.

Hoewel taxateur, dhr. Enno de Boer, om half twee de aangedragen goederen zou taxeren, stonden de eerste ‘klanten’ al om half één met volle tassen voor de deur.


Groot aanbod

Het publiek stroomde vanaf één uur binnen. Er werden allerhande goederen ter beoordeling aangedragen: zilveren en gouden sieraden, schilderijen, porselein, aardewerk, oude bijbels, tegels, tinnen voorwerpen, horloges, houtsnijwerk enz.

Prachtige horloges kregen waarden van € 400,= tot € 500,= toebedeeld.


Deskundig

Dhr. Enno de Boer bleek zijn functie méér dan waard te zijn. Veelal vertelde hij, ter verduidelijking van meegebrachte spullen, een verhaaltje over het artikel. Uiteraard werd het serieuze verhaal af en toe van een kwinkslag voorzien.


Belangstelling

Over belangstelling had het bestuur van de historische vereniging niet te klagen. Belangstellenden bleven aandachtig luisteren naar de uitleg van De Boer. De enthousiaste taxateur praatte van 13.30 - 17.00 onafgebroken door!


Maastrichts aardewerk

Klaas Molenkamp, gespecialiseerd in Maastrichts aardewerk; ontlastte en ondersteunde Enno de Boer bij de uitleg van meegebracht aardewerk en porselein.

Onder de ter beoordeling aangeboden spullen bevond zich ook een compleet, puntgaaf kandijpotje van het decor Wilhelm Tell. Het voorwerp is door Petrus Regout gemaakt in 1853! De waarde werd geschat op € 100,=.


Stand

Bestuurslid Sannie Bolding-Frans had een stand ingericht met allerlei informatie van en over de historische vereniging. De bestuursleden Jan Baaiman en Jaap Oosten hadden het druk met de verkoop van koolmeesnestkastjes (ter bestrijding van de eikenprocessierups) én het ordelijk laten verlopen van de middag.

Echter, het publiek wachtte keurig de beurt af om de tassen met spullen te laten beoordelen.


Voor herhaling vatbaar

Voorzitter Klaas Molenkamp bedankt de belangstellenden voor hun aanwezigheid. Ook bedankte hij Enno de Boer voor zijn deskundige commentaren. Het applaus ondersteunde de lovende woorden voor de taxateur. Het bestuur is van plan volgend jaar weer een dergelijke middag te organiseren.

Open Monumentendag


Aanstaande zaterdag, 14 september, is het weer Open Monumentendag.

Het thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’.

De Historische Vereniging Havelte e.o. organiseert in ‘de Spikerhof’ een fototentoonstelling over de Volksfeesten in de dorpen van de voormalige gemeente Havelte. Immers, het feestterrein en de festiviteiten zijn ‘Plekken van Plezier’ gedurende een bepaald weekend van het jaar.

Zo zijn er foto’s te bewonderen van de Feestcommissies Darp/Havelterberg/Busselte, Havelte, Uffelte en Wapserveen.

‘De Spikerhof’ (gelegen aan de Boskampsbrugweg in Havelte) is zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

De toegang is gratis.

Kiekjesdag Historische Vereniging Havelte e.o.


Havelte - Op zaterdag 5 oktober organiseert de Historische Vereniging Havelte e.o. een 'Kiekjesdag' in Erfgoedhuus de Spikerhof, Boskampsbrugweg 2 in Havelte. Van 10.00 tot 16.00 uur opent de historische vereniging haar deuren voor het publiek. De toegang is gratis. In het monumentale pand kan men vele prachtige, oude foto's bekijken. Ook kan men een fototentoonstelling van de diverse Volksfeesten bezichtigen. Deze tentoonstelling is ontstaan naar aanleiding van het thema 'Plekken van Plezier'.

Verder zal er een diapresentatie worden getoond over stookhokken en ansichtkaarten. Het nieuwe boek 'Bewoners en huizen van Havelte en Eursinge' wordt ter inzage gelegd. Het boek kan nu reeds besteld worden. Hoewel het nog een paar maanden duurt voordat 2020 zich aandient, kan men nu al de nostalgische kalender 2020 op 5 oktober aanschaffen.

Lezing geannuleerd!


Het Bestuur van de Historische Vereniging Havelte e.o. heeft besloten de lezing van Erwin de Leeuw, die op woensdag 18 maart in Frederikshaven (Uffelte) om 20.00 uur zou worden gehouden, te annuleren.

We hebben ons bij het nemen van dit besluit laten leiden door landelijk beleid m.b.t. het Corona-virus.


Vertrouwende u voldoende te hebben ingelicht, hartelijke groet, namens Het Bestuur,


Klaas Molenkamp

voorzitter